Menu
0
26Feb2021
Online wijnproeverij personeelsvereniging Opsterland

Online wijnproeverij personeelsvereniging Opsterland

Door: Ronald FaberReacties: 1

Beste deelnemer wijnproeverij PV Opsterland,

 

Welkom in de online wijnwinkel van Faberwineworld. Met een assortiment van 400+ wijnen mogen wij ons met recht wijnspeciaalzaak noemen, de uitgelezen plek voor alles op het gebied van wijn en wijnbeleving!

Helaas is het op dit moment met grotere groepen bij elkaar komen lastig vanwege de Corona maatregelen. Dat betekent natuurlijk niet dat we geen leuke dingen meer kunnen doen.

De personeelsvereniging gemeente Opsterland organiseert samen met ons een online wijnproeverij voor thuis maar in gezelschap van uw collega's via Zoom. Als deelnemer heb je onlangs een tas met 3 verschillende flessen rode wijn ontvangen voor de proeverij op woensdag 3 maart. 

Wellicht heb je voor deze avond zelf ook al iets lekkers klaargemaakt, maar in de tas met wijnen hebben wij ook een bakje, gevuld met drie bijzondere "Kobunder" kaas gedaan. Op de achterkant van het bestelformulier dat je hebt ontvangen lees je welke kazen. "Kobunder" kazen worden  met zorg en liefde gemaakt door kaasmaker Martin Schyns. Goed voor jezelf en goed om te delen. Smaakvol en puur natuur. Nu nog even op een plankje serveren en genieten maar !

Tevens een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen twee lokale Opsterlandse ondernemers. Meer weten over Kobunder kaas klik hier. 

Er vanuit gaande dat de techniek het niet laat afweten hopen wij dat jullie er een gezellige avond aan beleven. Mond tot mond reclame is voor ons uitermate belangrijk, schroom niet om uw bevindingen met vrienden en familie te delen.. Mijn dank is groot!

Salute Ronald Faber

 

Op deze blogpagina van Faberwineworld.nl heb je alles bij de hand en proberen wij een zo'n compleet mogelijk beeld weer te geven van de 3 geselecteerde rode wijnen. Door rustig naar beneden te scrollen heb je de juist proefvolgorde. Wij allen weten dat het van achter een beeldscherm moeilijk sfeer proeven is. Daarom hebben we bij iedere wijn een promo film toegevoegd. Je kunt deze op een later tijdstip uiteraard ook zien.

De geselecteerde wijnen zijn: (tip; open de flessen tijdig en schenk deze in bij kamertemperatuur van 18° - 20° graden.)

wijn 1.  Cantine di Negrar Appassimento Rosso Veneto IGT

wijn 2.  Aromo Reserva Privada Syrah DO Maule Valley

wijn 3.  Varvaglione 12e Mezzo Primitivo del Salento

 

 

wijn 1 * Cantine di Negrar Appassimento Rosso Veneto IGT *

 

Specificaties 

 

Wijnhuis:  Cantine di Negrar

In het hart van het Valpolicella Classico gebied liggen de kelders van Cantina di Negrar. Sinds de oprichting in 1933 is het uitgegroeid tot een hypermodern bedrijf met moderne faciliteiten. Het vertegenwoordigt 200 leden met een totaal van 500 ha. aan wijngaarden. De wijngaarden liggen verspreid over diverse subregio's en de leden worden aangemoedigd het individuele karakter van de eigen wijngaard tot uitdrukking te laten komen.

Land van herkomst:  Italië

Herkomstgebied:  Veneto

Afkomstig van de heuvels rondom de befaamde historische plaats Verona aan de rivier de Adige. Al eeuwenlang een plek waar wegen en water mensen samen brengen om nieuws, kennis en producten te delen. De hier aanwezige druivenstokken zijn dan ook afkomstig uit alle windstreken en vinden een warm onthaal in de vruchtbare aarde. Die verscheidenheid en warmte geven zij met gulheid terug in de vorm van wijnen die, net als de Italiaanse opera's, open staan voor de wereld, met een bijzonder warm en toegankelijk karakter. 

Druivensoorten:  Corvina, Corvinone en Rondinella

Omschrijving:  Donkere robijnrode kleur met direct in de geur al rijpe kersen en een beetje vanille. De rijke smaak ondersteund dit met zwoelheid, gedroogd fruit en iets specerijen.

Serveer suggesties:  Met vleesgerechten, zoals stoofvlees of van de grill maar ook bij gerijpte kaas of voor de buis. 

Wat maakt deze wijn zo bijzonder?

Appassimento, de techniek uitgelegd.

Appassimento is een wijntechniek, waarmee bijzonder smaakvolle, intense wijn wordt vervaardigd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Amarone en Ripasso. Dit zijn wijnen die geroemd worden om de dieprode kleur en intense smaakbeleving. Qua historie gaat de appassimento techniek terug naar de Romeinse tijd, waarin deze methode voor het eerst is toegepast.

Goede rode wijn

Typerend voor deze techniek is dat druiven zo lang mogelijk blijven rijpen op de druifstokken. Op het allerlaatste moment van de oogsttijd worden de druiven geplukt, wat resulteert in een hoger suikergehalte. De druiven worden met de hand geplukt, ter bevordering van de algehele kwaliteit.

De volgende stap is het laten drogen van de druiven op matten of speciale kratjes, dit gebeurt veelal tot februari. De kratten worden opgestapeld in de ‘frutaio‘, dit is een ruimte boven de wijnkelder die voorzien is van vele luiken. Dit zorgt ervoor dat de wind gemakkelijk door de luiken kan waaien. Wel gaan de luiken enkel open als het droog is en de luchtvochtigheid relatief laag is.

Amarone

Door het drogen van de druiven verliezen deze een deel van hun vocht, waardoor een hoge concentratie aan suiker en aroma’s overblijft. Dit is de basis voor de uiteindelijk zéér smaakvolle wijn. Tot slot rijpt de wijn op houten vaten voor een periode van 12 tot 18 maanden, waarna een flesrijping van één jaar volgt.

Promofilm Cantine Negrar

Wijnmaker Daniele Accordini van Cantina di Negrar, informeert u graag over de achtergrond van de serie 'Il Viaggio' (=de reis).

PS. U kunt de Nederlandse ondertiteling toevoegen door deze te selecteren in de instellingen van YouTube

 

 

wijn 2 * Aromo Reserva Privada Syrah DO Maule Valley *

 

Specificaties 

 

Wijnhuis:  Viña Aromo

In 1922 had de Franse familie Estansan bij het stichten van Viña El Aromo al in de gaten dat de Maule Valley een enorme potentie had voor het verbouwen van perfecte druiven voor topkwaliteit wijnen. Vanaf 1940 komt het estate in handen van de Chileen Victor Henriquez Solar, een vermaard druiventeler en vader van de huidige directeuren. Zij zorgen ervoor dat het estate uitgroeit tot een modern wijnbedrijf met 300 ha wijngaarden. Inmiddels is het wijnbedrijf uitgegroeid tot één van de grootste onafhankelijke familiebedrijven van Chili.

Land van herkomst:  Chili

Herkomstgebied:  Maule Valley

Het langgerekte wijnland Chili heeft een kustlijn van 4300 km lang en alleen het centrale gedeelte is geschikt voor de aanplant van wijndruiven. De Maule Valley is één van de zuidelijke gebieden en kenmerkt zich door de enorme diversiteit in microklimaten en bodemsoorten. Het gevolg hiervan is een breed aanbod in wijntypes. 

Druivensoorten:  Syrah

Omschrijving: Donker gekleurde wijn met een paarse gloed. In de geur komt direct het gerijpte zwarte fruit naar voren gevolgd door een lichte pepertoon. De smaak is vol maar rond. Naast het overdadige zwoele fruit ook tonen van gebrande koffie.

Serveer suggesties: Lekker bij kruidige en pittige gerechten, stoofpotten en gerijpte harde kaassoorten.

Wat weten we van de Syrah druif?

 

De Syrah is één van de wereldberoemde blauwe druiven, naast de Cabernet Sauvignon en de Merlot. De Syrah druif (ook vaak Shiraz genoemd) wordt beschouwd als de nationale druif van Australië.

Over de herkomst van de Syrah bestaan verschillende verhalen. Zo zou de druif bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de Iraanse stad Shiraz en van daaruit zijn overgebracht naar de Franse Rhônevallei. Anderen beweren dat de bakermat Egypte was en dat hij onderweg naar Frankrijk de naam van het Siciliaanse Syracuse heeft meegekregen. Weer anderen beweren dat de eerste wijnranken zouden zijn aangeplant op de heuvel van de Hermitage in het Rhônegebied. De meest betrouwbare bron lijkt echter een genetisch onderzoek waaruit blijkt dat de druif is voortgekomen uit de druivensoorten Dureza en Mondeuse blanche uit Zuidoost-Frankrijk.

De Syrah gedijt goed in een warm, zonnig en droog klimaat, bij voorkeur op niet al te vruchtbare grond. De Syrah wordt vanzelfsprekend veelvuldig aangeplant in de Noordelijke Rhône (bijvoorbeeld Côte Rôtie en Hermitage) maar ook in de Zuidelijk Rhône (bijvoorbeeld Châteauneuf-du-Pape en Gigondas). Verder is de druif te vinden in de Provence, Languedoc-Rousillon, Australië (bijvoorbeeld in Hunter Valley, Barossa Valley en McLaren Vale) en onder meer in Californië, Argentinië (Mendoza), Chili en Zuid-Afrika.

De Syrah is een vroegrijpe, krachtige groeier die flink gesnoeid moet worden. Daarnaast is het een sterke druif met een dikke schil die immuun is voor de meeste plantenziekten. Syrah wijn krijgt daardoor niet alleen een dieprode kleur, maar ook stevige tannines.

De Syrah geeft wijnen met elementen van viooltjes, zwarte besssen, bosbessen, bramen en pruimen en soms aardbeien en frambozen. Rijpere Syrah’s hebben ook zwoelere elementen van gedroogde pruimen, leer en chocolade. In het aroma kunnen daarnaast drop, eucalyptus en zelfs gerookt vlees voorkomen. Peper, kruidnagel en andere kruiden zijn typerend voor de Syrah. Samengevat: krachtig, fruitig en kruidig.

Vanwege het hoge tanninegehalte moeten de meeste Syrah wijnen vrij lang op hout rijpen. Daarnaast laat de Syrah zich uitstekend mengen met andere druivensoorten, maar gezien z’n eigen kwaliteiten is dat zeker niet noodzakelijk.

Begin dit jaar ontving Viña Aromo wederom een hoge waardering voor een hun wijnen, dit keer voor de ‘Reserva Privada’Syrah. De wijn u vanavond in uw glas heeft. De bekende wijn recensist James Suckling heeft jaargang 2019 met 94 punten gewaardeerd en daarmee staat deze Syrah wijn in de lijst van beste 100 wijnen van Chili.

Een opsteker voor het wijnhuis?, Over smaak valt niet te twisten? Juist wel, in de wijnwereld wordt eindeloos getwist over de smaken in wijn, over goede wijn en goede smaak. Beter gezegd: Over smaak valt EINDELOOS te twisten! ... En al helemaal niet waar het je aan doet denken, welke stijl de wijn heeft en hoe lang de smaak blijft hangen

Promofilm Viña Aromo 

Uitgebreide presentatie van het Chileense wijnhuis Viña Aromo.

PS. U kunt de Nederlandse ondertiteling toevoegen door deze te selecteren in de instellingen van YouTube

 

wijn 3 * Varvaglione 12 e Mezzo' IGP. Primitivo del Salento *

 

Specificaties 

 

Wijnhuis:  Varvaglione Vigne e Vini

Wijnmaker Cosimo Varvaglione, tevens eigenaar van Vigne e Vini srl., heeft als derde in de familie generatie Varvaglione tijdig ingezien dat het wijngebied Puglia unieke mogelijkheden heeft. Namelijk het bijzondere klimaat met telkens de nabijheid van de Middellandse Zee, de vruchtbare bodem maar vooral de bijzondere druiven als negroamaro, primitivo, malvasia en verdeca. Cosimo heeft in zijn nieuwe kelder moderne vinificatie-methodes geïntroduceerd. Hij weet het unieke karakter van de individuele druivensoort te behouden en ondanks het warme Zuid-Italiaanse klimaat, frisheid in zijn wijnen weten te bewaren en het alcoholpercentage in toom te houden.

Land van herkomst:  Italië

Herkomstgebied:  Puglia

Puglia is het Zuid-Italiaanse wijngebied en vormt de 'hak van de Italiaanse laars'. Dit gebied staat onder invloed van de Adriatische Zee. Het is een vruchtbare streek, maar het is er ook warm en droog. 

Druivensoort:  Primitivo

Omschrijving: Elegante, middelzware rode wijn met een fraaie balans tussen het rijpe zoete fruit, kersenjam, wat specerijen en cacao. In de smaak aangevuld met zachte rijpe tannine en iets van de houtrijping.

Serveer suggesties:  Als tv wijn, maar ook bij gegrild en gebakken vlees en harde kaassoorten.

Wat weten we over de Primitivo druif?

Primitivo wijn

De Primitivo wijn wint de laatste jaren opnieuw aan belang. Zijn rol als ideale blenddruif heeft de Primitivo druif echter van zich af weten te schudden. Massaproductie behoort tot het verleden en we vinden de druif dan ook steeds vaker terug in de kwalitatieve DOC’s. Het kan hierbij zowel gaan om de drogere rode wijnen als om de lichtzoete varianten. Zelfs in versterkte wijnen is hij steeds vaker terug te vinden.

Over de Primitivo druif

De Primitivo druif kennen we voornamelijk uit Apulië. Toch vinden we deze blauwe druif ook in andere wijnstreken en regio’s terug. Onder andere in Basilicata treffen we deze druif wel vaker eens aan. De Primitivo druif is dan ook een druif die zich graag in warmere temperaturen nestelt.

orspronkelijk werd de Primitivo druif gebruikt voor de goedkopere blendwijnen. Na de Europese wijncrisis kwam de druif dan ook in het vergeetstraatje terecht. De laatste jaren wint de Primitivo druif echter opnieuw aan belang. Vaak wordt de druif gebruikt in de drogere appellaties. Onder andere bij de DOC Primitivo di Manduria en de DOC Gioia del Colle vinden we ‘m terug. Toch doet de druif het de laatste jaren ook beter in de versterkte en zoete wijnen. Het feit dat de druif een hoog suikergehalte heeft, kan dat verklaren.

Bijzonder is overigens dat de Italiaanse Primitivo en de Amerikaanse Zinfandel vrijwel identiek met elkaar zijn en eenzelfde voorouder kennen. Wie houdt van Zinfandel wijn, zal met andere woorden ook de Primitivo wijn kunnen pruimen.

Kenmerken van de Primitivo wijn

Een Primitivo wijn valt maar moeilijk te omschrijven. Het smakenpalet is dan ook afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere de snoeiwijze, het microklimaat, de leeftijd van de wijnstok en het rijpingsstadium spelen een belangrijke rol. Bijna altijd kennen ze wel de aroma’s van cassis, kersen, pruimen en frambozen. Soms kan u daar ook gedroogde vijgen, munt, amandelen en tijm aan toevoegen. Afhankelijk van het rijpingsstadium zullen hinten van tabak en drop aanwezig kunnen zijn, terwijl oudere wijnstokken eerder tonen van kruidigheid opleveren.

Wijnkenners roemen voornamelijk de Primitivo afkomstig van Gioia del Colle. Het eigen microklimaat en de unieke bodemstructuur zou aan de oorzaak liggen van de elegante wijnen boordevol sappige eigenschappen die het voortbrengt.

Een laatste kenmerk van Primitivo wijnen is het hoger alcoholgehalte. Door de vele suikers is dat tijdens het gistingsproces niet onlogisch. Een goede Primitivo rode wijn zal minimaal een alcoholgehalte van 14% moeten kennen. Een betere variant kent een alcoholgehalte van ongeveer 18%, zonder dat hij hierdoor aan balans mag inboeten of branderig mag aanvoelen.

Hoe serveert u de Primitivo rode wijn?

De Primitivo rode wijn sluit ideaal aan bij de Italiaanse keuken. Het is dan ook een moderne wijn die het ongemeen goed doet in combinatie met pastagerechten. Vooral indien er tomatensaus aan te pas komt, voelt de Primitivo rode wijn zich graag thuis. Toch kan het ook bij verschillende vleesgerechten betrokken worden. Kies dan wel voor rood vlees dat u kan grillen of bakken. Liefst is het gerecht ook niet al te sauzig, anders verliest deze wijn zijn rol als begeleider.

 

Promofilm Varvaglione Vigne e Vini

 

PS. U kunt de Nederlandse ondertiteling toevoegen door deze te selecteren in de instellingen van YouTube

Reacties

PV Opsterland
Geplaatst op 2021-03-04 10:51:06
Beste Ronald,
Wat heb je de wijnproeverij goed geregeld!
Alle proefpakketten persoonlijk afgeleverd en de proeverij van uitgebreide informatie voorzien. Dank je wel!
PV Opsterland

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €35,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.