Menu
0
29Sep2023
Wijnstreek Champagne -  Heerlijk dichtbij

Wijnstreek Champagne - Heerlijk dichtbij

Door: Ronald FaberReacties: 0

Champagne is een beroemde soort mousserende wijn die zijn oorsprong heeft in de gelijknamige regio Champagne in Frankrijk. De wijngaarden van de Champagne zijn gelegen in het noordoosten van Frankrijk en strekken zich uit van noord (Reims) naar zuid over een afstand van 150 km. De meeste zuidelijke wijnranken groeien net boven de Chablis streek.

Deze regio staat bekend om zijn kalksteenbodems en klimaat, die gunstig zijn voor de productie van hoogwaardige druiven voor mousserende wijn. De drie belangrijkste druivensoorten die worden gebruikt in champagneproductie zijn Chardonnay (wit), Pinot Noir en Pinot Meunier (rood). Blanc de Blancs is een champagne gemaakt van uitsluitend Chardonnay-druiven, terwijl Blanc de Noirs wordt gemaakt van alleen Pinot Noir en Pinot Meunier.

Champagne wordt meestal geproduceerd volgens de "méthode traditionnelle," ook wel de "méthode champenoise" genoemd. Dit omvat een secundaire gisting in de fles, waarbij suiker en gist worden toegevoegd om koolstofdioxide te produceren, wat resulteert in de bubbels.

Classificatie van champagne: Champagne kan variëren van zeer droog tot zoet. Enkele van de meest voorkomende classificaties:

Brut Nature (Brut Zéro): Zeer droog, zonder toegevoegde suiker.
Extra Brut: Zeer droog, met een minimale hoeveelheid toegevoegde suiker.
Brut: Droog, de meest populaire stijl van champagne.
Extra Sec: Halfdroog.
Sec: Zoet.
Demi-Sec: Halfzoet.
Doux: Zeer zoet.


Champagne wordt meestal geserveerd in slanke fluiten om de bubbels te behouden. Het wordt vaak gekoeld geserveerd, maar niet te koud, meestal rond de 7-10 graden Celsius. Champagne gaat goed samen met verschillende gerechten, van oesters en schaal- en schelpdieren tot kip, witte vis, en zelfs desserts zoals aardbeien met slagroom. Champagne bewaart u het beste liggend in een koele, donkere plaats, bij voorkeur een constante temperatuur en vochtigheidsgraad.

Champagne wordt vaak geassocieerd met prestigieuze huizen zoals Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Dom Pérignon, en Krug. Elk huis heeft zijn eigen stijl en geschiedenis. Voor Faberwineworld is Monmarthe al jaren het belangrijkste Champagnehuis. De eerste flessen Monmarthe Champagne gingen al z’n 25 jaar geleden over de toonbank. De relatie met de importeur dateert al meer dan 30 jaar terug, wat aangeeft dat we met Champagne Monmarthe een heel bijzonder huis in handen hebben.

Champagne Monmarthe is een relatief klein traditioneel familiebedrijf dat al sinds 1737 in de Champagne-regio is gevestigd maar in de beginjaren met name actief in de landbouw. Het begon allemaal echt in 1930 toen Ernest Monmarthe ervoor koos de strijd aan te gaan. Hij nam de beslissing om zijn terroir te promoten, een “Recoltant Manipulatant” te worden en zijn eigen merk te creëren, Champagne Ernest Monmarthe. Inmiddels is de 7e generatie Gauthier Monmarthe aangetreden. Na studies in wijnbouw, oenologie, handel en ervaring in het buitenland, brengt Gauthier zijn jeugd, zijn ideeën en zijn ervaringen mee. Het familie Champagnehuis Monmarthe is met Gauthier klaar voor de toekomst. Ze hebben dus een lange geschiedenis in de productie van champagne.

Het wijnhuis bevindt zich in Ludes, een dorpje in de Montagne de Reims, dat deel uitmaakt van de Champagne-regio. Champagne Monmarthe beheert ongeveer 40 hectare wijngaarden, voornamelijk beplant met de traditionele champagne-druivensoorten, waaronder Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Ze hechten veel waarde aan duurzame landbouwpraktijken en de kwaliteit van hun druiven. Ze produceren hun champagne volgens de "méthode traditionnelle," waarbij de tweede gisting in de fles plaatsvindt om de bubbels te creëren. Het huis staat bekend om zijn aandacht voor detail en vakmanschap in het productieproces.

Champagne Monmarthe biedt een verscheidenheid aan champagnes aan, waaronder Brut, Brut Rosé, Blanc de Blancs, en vintage (millésimé) champagnes. Elke stijl heeft zijn eigen kenmerken en smaakprofiel. De champagnes van Monmarthe worden vaak geprezen om hun frisheid, evenwicht en levendige fruitige smaken. Ze zijn over het algemeen elegant en toegankelijk, wat ze geschikt maakt voor diverse gelegenheden. Hoewel Champagne Monmarthe misschien niet zo bekend is als enkele van de grote champagnehuizen, hebben ze in de loop der jaren verschillende prijzen en onderscheidingen ontvangen voor hun kwaliteitswijnen.

Champagne is niet alleen een populaire drank voor speciale gelegenheden, maar ook een symbool van luxe en verfijning. Als je meer specifieke informatie wilt over champagne, zoals aanbevelingen voor specifieke merken of vragen over de productie, wij zijn er om je verder te helpen!

Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

    Abonneer je op onze nieuwsbrief

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €35,00 en de verzending is gratis

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.