Met de eerste wijnstok die al in 1897 werd geplant, is Bodega Lagarde een van de oudste wijnproducenten in de regio Mendoza en is in het unieke bezit van Malbec-wijnstokken die meer dan 100 jaar oud zijn. Een totaal van 230 hectare aan wijngaarden omvat aanplantingen die teruggaan tot 1906. Lagarde was de eerste Latijns-Amerikaanse wijnproducent die niet-traditionele variëteiten zoals Viognier en Moscato Bianco aanplantte, wat bijdroeg aan zijn unieke stijl. Op landgoed Finca Drummond in het bekende wijngebied Lujan de Cuyo, ten zuiden van Mendoza, bevindt zich het wijnhuis met alle productie faciliteiten.
Argentinië kent economisch vele ups en downs, kwam in zwaar weer en de inflatie was torenhoog. In 1969 werd het wijnhuis overgenomen door de familie Pescarmona. Tegenwoordig zijn de zussen Sofia en Lucila Pescarmona, de derde generatie, de drijvende kracht achter het wijnbedrijf Lagarde van met grote vaardigheid en hard werken. Als boegbeelden van de wijnmakerij zijn Sofia en Lucila Pescarmona erg trots op de directe betrokkenheid bij de wijnproductie. Met hard werken en vaardigheid nemen ook zij de verantwoording voor de druiventeelt en het snoeien, als ook het wijnmaken en bottelen.
In de afgelopen jaren heeft de familie forse investeringen gedaan, wat heeft geleid dat het wijnhuis nu over de meest moderne wijnproductie technieken beschikking heeft. De productiecapaciteit lijkt met 2 miljoen flessen per jaar veel maar is in vergelijking met andere Argentijnse wijnhuizen nog altijd bescheiden. Door de focus op kwaliteitsontwikkeling te leggen kan Bodega Lagarde zich als kleine wijnproducent dan ook goed meten met de grote namen in de Argentijnse wijnbouw. Op het landgoed is ook het restaurant gevestigd dat populair is bij toeristen en mensen uit het nabijgelegen Mendoza. Een verrassende Culinaire beleving met daarbij de mooiste wijnen die Lagarde voortbrengt.
Sinds 1999 staan de wijnen onder de toegewijde supervisie van wijnmaker Juan Roby, die na zijn studies oenologie in Argentinië en Frankrijk jarenlang ronddwaalde bij wijnbouwbedrijven in de VS en Europa voordat hij de leiding overnam in Mendoza bij Lagarde. Onder zijn leiding concentreerde het team Lagarde zich op het unieke karakter van het terroir, de wijngaarden in combinatie met een streng duurzaam beleid weerspiegelen de stijl van wijnen. Lagarde is gespecialiseerd in elegante en klassieke wijnen van hoge kwaliteit. De geur en smaak zijn oogst na oogst voor ieder zeer herkenbaar en worden internationaal alom geprezen.
Ook heeft het wijnhuis heeft zich tot doel gesteld, de impact van wijnmaken voor mens en natuur zoveel mogelijk te reduceren. Daarvoor het Bodega Lagarde in 2019 als eerste Argentijnse wijnhuis het B-Lab certificering ontvangen. Achterover leunen nu het certificaat er is, is er voor het team Lagarde niet bij. Er zijn voortdurend controles en doelen worden aangescherpt dan wel aangepast door de Niet-Gouvernementele Organisatie B-Lab.
Wijnland Argentinië, Mendoza, Perdriel, Lujan de Cuyo.
Argentinië heeft zich de afgelopen decennia weten te ontwikkelen tot een wijnland van grote betekenis. Dat volgde op de ontdekking dat wijn niet uitsluitend hoefde te dienen om de nationale dorst te lessen. Argentinië is een van de landen met de hoogste wijnconsumptie per inwoner ter wereld. Argentijnse wijn heeft nu ook de wereld stormenderhand veroverd. Dat is voor een deel te danken aan buitenlandse investeerders en oenologen, die veel toekomst zagen in de Argentijnse wijnbouw. Ze hielpen de Argentijnen om hun wijnen te veranderen van kruidige wijnen met weinig fruit in sappige, toegankelijke en smaakvolle wijnen, waarin het fruit een hoofdrol speelt. Maar daarnaast zijn er ook steeds meer lokale producenten die goed aan de weg timmeren, en die zorgen dat Argentijnse wijnen over de hele wereld worden verkocht en gewaardeerd.
Alle ingrediënten voor succes zijn hier aanwezig: een uitgebreide aanplant van druiven, de wil om verder te komen en bovenal een ligging van de wijngaarden op zeer gunstige plekken, waar het maken van echte topwijnen mogelijk is. De beste wijngebieden liggen tegen het Andesgebergte aan, op een grote hoogte. De streek rond Mendoza, de stad in het westen van het land, niet ver van de Chileense grens, ontwikkelde zich daarom tot verreweg het belangrijkste wijngebied van Argentinië. Hier is voldoende smeltwater uit de Andes voorhanden voor irrigatie van de druiven. Want met een neerslag van niet meer dan zo’n 250 millimeter op jaarbasis kunnen de druiven niet gedijen zonder bevloeiing. Bovendien profiteert Mendoza van een hoge ligging, zodat de wijnen, ondanks het hete woestijnklimaat, toch voldoende natuurlijke frisheid behouden, vooral door de nachtelijke afkoeling. De nachtelijke koelte geeft de druiven een bijzondere intensiteit in het fruit en betere zuren. Algemeen bekend is tegenwoordig dat het dagelijkse temperatuurverschil, dat hier op grote hoogte relatief groot is, daar een zeer voorname rol in speelt.
Pioniers zochten in de loop der jaren in de directe omgeving van Mendoza naar nog hogere wijngaarden. In eerste instantie van boven de duizend meter, later ook op een hoogte van 1200 meter zelfs nog hoger in de bergen. Dit geeft de wijnproducenten de mogelijkheid wijnen te maken met veel kracht en intensiteit, die Argentinië een perfecte uitgangspositie geven voor de export van zijn wijnen, de rode uiteraard voorop –gegeven het warme karakter van het klimaat. Het arme karakter van de bodem maakt dit deel van de wijnstreek bij uitstek geschikt voor het maken van krachtige en intense rode wijnen, waar dit gebied dan ook beroemd om is.
De aanplant van druiven is hier zeer Europees van inslag. Vooral Frans, met druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en zelfs Syrah. Malbec is hier al zo lang aangeplant en in zulke grote hoeveelheden, dat hij een beetje als een echte Argentijnse, inheemse druif wordt beschouwd, in elk geval de meest Argentijnse onder de Franse druiven. Hij levert wijnen op met veel fruit en kracht, rijper en zachter dan van zijn Franse evenknie. Malbec mag daarom wel de koning van de Argentijnse druiven worden genoemd, vooral ook omdat hij door zijn bijzondere, laatrijpende karakter, ook het meeste profijt heeft van het warme klimaat in dit deel van Argentinië.
Meer weten over Bodega Lagarde