Wijnmaker Xavier Roger
Xavier Roger's wortels lagen stevig in de wijngaarden van Sancerre in de Loirevallei. Zoon van Jean-Max Roger wiens 34ha domein in het dorp Bué, net ten zuidwesten van de stad Sancerre, bekend staat om zijn productie van hoge kwaliteit, Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly Fumé. Drie is echter een menigte, en met zijn broers Thibault en Etienne die op het familiedomein werkten, ging Xavier op eigen houtje op pad en vond zijn eigen weg.
Na het volgen van een wijnbouwschool in Bourgondië, gevolgd door drie jaar wijnbouwopleiding aan de landbouwschool in Montpelier, bracht Xavier de jaren 1990 door met het opdoen van internationale wijnbouwervaring in de VS, Nieuw-Zeeland en Duitsland voordat hij terugkeerde naar Frankrijk om in Bordeaux te werken.
Na drie jaar een landgoed van 60 ha in Nîmes te hebben gerund, sloot Xavier zich aan bij Alain Grignon, die in 1999 LGI had opgericht, samen met Thierry Leduc en de Engelsman Mark Lynton, om de hele wijnmakerij te runnen en relaties op te bouwen met enkele van de beste wijnboeren in de regio. Het zijn deze nauwe relaties die Xavier boven alle anderen plaatsen bij het veiligstellen van de beste percelen druiven in de regio.
In 2013 ging Alain Grignon met pensioen en nam Xavier het algemene management van het bedrijf over, terwijl hij de volledige controle over het wijnmakerijproces en de relaties met de wijnboeren behield. Door de nuances van Zuid-Franse variëteiten te beheersen en traditionele en innovatieve wijnmaaktechnieken te combineren, zijn de wijnen van Xavier Roger een uitstekend voorbeeld van de kwaliteit die nu in Zuid-Frankrijk wordt geproduceerd.
Meer weten over Wijnmaker Xavier Roger