Van filmregisseur tot wijnmaker.
Met zijn Bodega Pago de Cirsus sluit de Spaanse regisseur en succesvolle producer Iñaki Nuñez zich aan bij beroemde acteurs en regisseurs die van hun passie voor wijn een tweede carrière hebben gemaakt en hun droom van een eigen wijnmakerij hebben waargemaakt. Maar ze slagen er niet allemaal in om wijnen te produceren van zo'n overtuigende kwaliteit als Nuñez in de gemeente Ablitas aan de voet van de Pyreneeën. Op zo’n 140 hectare wijnland creëert de filmmaker, die samen met Jonny Depp bekend staat als coproducent van de hitfilm ‘The Nine Gates’, uitstekende wijnen van Tempranillo, Garnacha, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Moscatel. Dat de combinatie van Spaanse en Franse druivensoorten hier zo perfect is, is niet verwonderlijk als je weet wie sinds 2003 de keldermeester van de bodega is. Namelijk niemand minder dan Jean-Marc Sauboua, die zijn wereldwijde carrière begon nabij Bordeaux in het beroemde Chateau Haut-Brion en nu op meesterlijke wijze de kracht van Spaanse wijnen combineert met Franse verfijning in wijnmakerij Pago de Cirsus.
Topwijnen uit de voet van de Pyreneeën Iñaki Nuñez kocht eind jaren negentig de wijnmakerij met de karakteristieke witte Iberische toren en begon meteen met de teelt van zijn wijnstokken. Vanaf 2002 bouwde hij zijn moderne bodega Pago de Cirsus. Het bevindt zich op het hoogste punt van het landgoed, vanwaar een groot deel van de wijngaard te zien is. De ondergrondse kelder met ultramoderne productie- en bottelfaciliteiten zorgt het hele jaar door voor een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid. De bodega ligt in het zuiden van de regio Navarra, op ongeveer 400 meter boven zeeniveau. Hier zijn de winters koud en de zomers lang en droog. Meer dan 75 procent van de neerslag valt tussen november en april, waardoor de grond in de winter erg nat wordt en halverwege de zomer volledig droog wordt. Om de wijnstokken in het hete seizoen vitaal te houden, maakt de wijnmakerij gebruik van een geavanceerd irrigatiesysteem. Het terrein, het microklimaat, de geteelde druivensoorten en het vakmanschap in de kelder geven de wijnen van Pago de Cirsus hun onmiskenbare karakter. De wijnmakerij produceert wijnen van het kwaliteitsniveau “Vino de Pago”, een classificatie die in 2003 werd geïntroduceerd en die qua kwaliteit nog steeds hoger is dan de DO- en DOCa-classificatie. De principes van geïntegreerde wijnbouw zijn van toepassing op de wijngaard, waarbij de wijnboeren een zelfregulerend ecosysteem bevorderen dat geen chemische pesticiden of gemakkelijk oplosbare stikstofmeststoffen nodig heeft. Geografisch gezien is het wijnbouwgebied van Navarra verdeeld in vijf deelgebieden. Hier worden 60 procent rode wijnen en 30 procent roséwijnen gemaakt. Voor het kleine aandeel witte wijnen zijn de rassen Viura, Garnacha Blanca, Malvasia en Moscatel de Gran Menudo, Chardonnay en Sauvignon Blanc toegestaan.