Excelsior Estate
Wijnfamilie De Wet: eigenwijze, groothartige doorzetters. We tekenen 1859, de West-Kaap in Zuid-Afrika. In zijn zoektocht naar een mooi stuk grasland voor zijn vee, laat Jacobus de Wet zijn oog vallen op een dorre strook in de Breede Riviervallei. Hij is zelfverzekerd; hier komt zijn groene weide. Zo'n 150 jaar later is de dorre vallei een groene oase en de voedingsbodem van de vermaarde Excelsior-wijnen. De familie De Wet zwaait er nog altijd de scepter. Onlangs volgde Peter de Wet zijn vader Freddie op, daarmee is hij al de vijfde generatie op het familiebedrijf.
Paarden en wijn
Hoewel Jacobus al als hobby wijn maakte, besluiten zijn drie zoons er in latere jaren serieus werk van te maken. Echter wel naast het fokken van paarden. Met name Kowie, de jongste van het stel, groeit uit tot een landelijk bekende fokker. Hij is het ook die de grote boerderij bouwt onder de naam 'Excelsior', afgeleid van het Latijnse woord excelsus, dat staat voor eminent en hoogwaardig. Lange tijd werd de paardenmest gebruikt om het land vruchtbaar te maken. In 2000 verkoopt de familie De Wet haar laatste renpaarden, om zich volledig te richten op de florerende wijnproductie. Dat paarden een belangrijke rol speelden bij het ontstaan en de bloei van Excelsior wijnen, zien we vandaag de dag terug in het logo.
No-nonsense
Belangrijk in de huidige wijnproductie is het volledig geautomatiseerde irrigatiesysteem, waarmee elke druivensoort exact de benodigde hoeveelheid water krijgt. Tegenover deze hightech staat dat de De Wets veel waarde hechten aan een zo natuurlijk mogelijk productieproces. Zo doen ze in de jaren '70 al vroeg afstand van de pas uitgevonden bestrijdingsmiddelen. “Onder het Zuid-Afrikaanse motto Ons sny 'n lat vir ons eie gat (graaf niet je eigen graf) zijn we op Excelsior radicaal overgegaan op een traditionele zwavelbehandeling, eens per jaar”, zegt Peter de Wet. “En met succes: nagenoeg alle insectenplagen verdwenen.”
Ook de pluk gebeurt vandaag de dag nog op traditionele wijze, met de hand dus. “Zo kunnen we beter controleren op kwaliteit en gaan er nauwelijks druiven verloren. Bovendien zijn we bewust van onze maatschappelijke rol in de streek, Excelsior zorgt voor veel werkgelegenheid, en dus is het onverantwoord om in een land met zoveel werkloosheid over te stappen op machines. If the poor don't eat, the rich don't sleep well.”
Meer weten over Excelsior Estate