Wijnmakerij Stellenrust bevindt zich in Zuid-Afrika, om precies te zijn in Stellenbosch. In veel opzichten is het een modelbedrijf waarvan vele anderen een les zouden kunnen leren. Het werd opgericht in 1928, maar de grote verandering kwam in 2005 toen het werd overgedragen aan een heel bijzondere visionair. Huidige keldermeester dr. Tertius Boshoff van het Stellenrust Wine Estate, die samen met Kobie, de CEO van de wijnmakerij, het doel nastreeft om het in alle opzichten uit te bouwen tot een modelbedrijf, zoals het nu is.
De kwaliteitsnormen van de hier geproduceerde wijnen zijn altijd hoog geweest. Tertius week hier niet van af. Nieuw was echter dat de arbeiders bijzonder werden beloond voor hun jarenlange harde werk. Omdat de meesten van hen op het terrein zijn opgegroeid en er nog steeds wonen. Dus kregen de 70 werkende gezinnen aandelen als meerderheidsaandeelhouders in 100 hectare landbouwgrond. Ze mogen deze als hun eigen percelen bewerken, oogsten en zelf de wijnen maken. Dit is hoe een van de beste en meest succesvolle ‘black empowerment-projecten’ op het hele continent werd geïnitieerd. Iedereen die bij het wijnhuis betrokken is, werkt met de grootste zorg als het om duurzaamheid gaat. Dit betekent: minimaal gebruik van meststoffen, druivensoorten die zijn aangepast aan de specifieke omgeving en wijnbouwtraining ontworpen voor een optimale circulatie. Maar dat is nog niet alles: naast de natuurlijke wijnbereiding wordt ook de verwijdering van afval gecontroleerd en wordt er alleen gerecycled verpakkingsmateriaal gebruikt. Alle wijnen van het landgoed zijn gebaseerd op deze filosofie. Ze worden met de hand geplukt en zonder machines geproduceerd. Ook experimenteren ze met het gebruik van wilde gisten. Zo hebben de wijnen hun eigen, individuele toets.
De wijnen van Stellenrust
Binnen korte tijd maakte Tertius van de wijnmakerij Stellenrust een model sociale onderneming met Fairtrade-certificering. Maar je kunt alleen een cultwijnmaker worden als je zelfs in ogenschijnlijk eenvoudige dingen nog steeds genialiteit kunt ontwikkelen. Dit is wat er gebeurde met de verbluffend charmante en heerlijk fruitige Kleine Rust-wijnserie. Hiermee presenteert Stellenrust aantrekkelijke, makkelijk drinkbare wijnen. Ze hebben allemaal een onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding. De druiven zijn afkomstig van 10-15 jaar oude bush-wijnstokken uit de heuvels van de Bottelary Hills. Dat de wijnen van de wijnmaker zo wonderbaarlijk succesvol zijn, is niet in de laatste plaats te danken aan zijn streven naar kwaliteit en het zorgvuldige werk, zowel in de wijngaard als in de kelder. Uiteindelijk is vooral het klimaat cruciaal zodat het druivenmateriaal optimaal kan gedijen. De regio Stellenbosch staat bekend om zijn koele klimaat en de frisse zeewind die vooral in de middag vanuit Kaapstad waait. Een microklimaat dat ideaal is voor elegante witte en rode wijnen. Hierdoor ontstaat een prachtig samenspel tussen de natuur en de menselijke knowhow. Als u ons niet gelooft, overtuig uzelf dan en bekijk de grote selectie Stellenrust-wijnen die wij te bieden hebben.